Att sätta sig i en kajak och komma alldeles nära vatten och natur är en underbar känsla. Man flyter tyst fram i skärgårdar och på sjöar och får ibland syn på något sällsynt djur som flyter upp till ytan. Tricket att njuta på en kajaktur ligger dels i att ha rätt utrustning med dig och här listar jag mina tips på vad du kan packa med dig om du ska hyra en kajak i några timmar.

Saker bör ha med dig när du paddlar kajak

I den här guiden förutsätter jag att du redan har de allra mest väsentliga sakerna med dig som kajak, paddel och framförallt en flytväst. Paddla aldrig utan flytväst. Resten sakerna jag nämner nedan är för att göra din tur mer njutbar och än mer säker.

Det kan vara bra att köpa vattentäta packpåsar innan din tur som du kan packa alla dina saker i. De kostar strax under eller strax över hundralappen beroende på vilken storlek du vill ha. Hos vissa kajakuthyrare finns de att låna, fråga om de har att hyra ut. Även om förvaringsbrunnarna ska vara vattentäta kan det vara så att du slår runt och att locken går upp.

Tänk på att fördela vikten, dels i din egen kajak så att du använder brunnarna både fram och bak men också att ni fördelar den jämnt mellan er som paddlar tillsammans.

Det här packar jag med mig inför en tur:

  • Ett fullt ombyte
  • Handduk
  • Vattenflaska
  • Keps / mössa
  • Solglasögon
  • Solkräm
  • Myggmedel
  • Första hjälpen kit
  • Vattentät ficka för mobiltelefonen
  • Powerbank
  • Picknick / matsäck / snacks
  • Övriga ”Bra att ha” grejor

Ett fullt ombyte

Man vet aldrig om olyckan är framme och du slår runt med kajaken. Frukta ej, det är enkelt att ta sig upp igen med rätt kamraträddningsteknik. Det är inte alltid sommar och 30 grader varmt när man paddlar och att paddla kall och blöt i någon timme är inte optimalt. Se till att ha med dig ett ombyte som du packar i en vattentät påse som du kan byta om till om du badar under din tur (frivilligt eller ofrivilligt).

Om ni är många på er tur kan ni lägga er på rad som en lång flotte och hålla fast i varandras paddlar eller kajaker. På så sätt skapar ni en stabil plats för någon som ramlat i att glida ur kajaken så att den kan göra ett akut klädombyte. Detta rekommenderar jag bara att ni gör om personen riskerar att bli för nedkyld på grund av att den ramlat. Paddla annars direkt in till närmsta plats där personen kan gå av på land och byta om.

En varmare tröja än den du började med kan också vara bra att ha med sig i packningen eller i bilen när du kommer tillbaka till kajakuthyrningen. Att ramla i vattnet kyler ner kroppen och det är skönt att slippa frysa när man kommer i land.

 

En handduk

“En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremål den interstelläre liftaren kan ha med sig.” som Douglas Adams säger i Liftarens Guide till Galaxen.

Oavsett om jag vet i förväg om jag ska bada eller inte packar jag med mig en liten mikrofiberhandduk som inte tar så mycket plats i packningen. Använder man inte den till bad kan man sitta på den under matpausen, om man ramlar i kan man torka av sig innan man använder sitt extra ombyte och om man vill sola har man någonting att lägga sig på. Det kan också vara skönt att ha den i knät som skydd mot vattendroppar om du inte har ett kapell på kajaken.

 

Flipflop / neoprenskor / andra vattentåliga skor

Att paddla under våren eller hösten medför att vattnet man paddlar i oftast är svalt. Då kan det kännas kallt om fötterna när man paddlar eftersom sittbrunnen kyls ner av vattnet.

Planerar du att gå upp på land är det också skönt att ha på sig ett par skor som tål vatten och som du inte är rädd om när du ska dra upp kajaken på land eller gå runt på stranden. Det går hur bra som helst med ett par flipflop i plast för semesterpaddlaren och när du känner att du börjar bli en van paddlare kanske ett par neoprenskor är att önska.

Ett par neoprenskor fungerar som en våtdräkt, din kropp värmer upp vattnet som finns i skon och det krävs lite mer för att du ska börja frysa. Skorna har oftast också en hård sula som gör att du inte behöver vara rädd för att trampa på stenar eller annat när du går i / ur kajaken från strandkanten.

 

Vattenflaska

Kajakpaddling är en sport och om du paddlar långa sträckor behöver du fylla på vätskedepåerna under dagen – inte minst om du paddlar i högsommarvärme! Ha med dig minst en halvlitersflaska som du kan spänna fast uppe på kajaken i dess stroppar och komplettera gärna med större flaskor nere i förvaringsbrunnarna. Om det är riktigt varmt ute kan det vara fint att spetsa vattnet med vätskeersättning så att inte dina viktiga salter försvinner ur kroppen.

Är du borta en längre stund ska du räkna med att ha med dig ca 3-4 liter dricksvatten per person och dag. Det kan vara en god idé att frysa ner vattnet innan så håller det sig kallt och friskande längre under din tur.

 

Keps / mössa

Under sommaren steker solen ganska hårt mot både hud och ögon. Därför rekommenderar jag att man alltid har en keps med skärm som låter ansiktet få skugga. Det är jobbigt att spendera dagen med att kisa och solglasögon hjälper inte så mycket när ljuset kommer direkt ovanfrån. 

Att ha en keps eller mössa på sig skyddar även mot vinden och under kyligare månader blir det en liten försäkring om att förkylningen inte ska komma och knacka på dörren.

Tänk på att det skvätter en del vatten när du paddlar och om du befinner dig i salta vatten kan det bli fläckar. Använd inte din favoritkepa med andra ord.

 

Solglasögon

Man ser coolare ut OCH de skyddar mot solen. Vad med kan man begära? Ha gärna solglasögon med så kallade “pensionärssnören” så att du enkelt kan ta av dem och låta dem vila mot flytvästen om det skulle behövas. Komplettera gärna med en liten putsduk som du kan använda när du får vattendroppar på linserna.

Är du ofta ute på vattnet eller i miljöer där solens strålar reflekteras kan det vara en god idé att skaffa ett par polariserade solglasögon. Det gör faktiskt skillnad när man är ute på vattnet en längre stund eftersom alla reflektioner i vattnet som stör ögat försvinner.

 

Solkräm

Smörj in dig en stund innan du börjar vistas i solen och fortsätt applicera under dagen. Mest utsatta är armar, bröst, nacke, axlar, rygg och ansikte. Tänk på att om du paddlar utan kapell (det som skyddar från att släppa in vatten i sittbrunnen där du sitter när du paddlar) så är det en god idé att även smörja dig på ovansida lår om du paddlar i badkläder eller kortare shorts. Paddlar du i bikini eller badshorts smörjer du såklart hela kroppen där du visar hud.

Fyll på din insmörjning kontinuerligt under hela dagen för att undvika brännskador och glöm inte öronen!

 

Myggmedel

Mygg är inte kul, någonsin. Speciellt inte när man långsamt glider fram i en kajak på ett stilla vatten en sommardag. Ha med dig myggmedel om du ska paddla nära lugna vatten som sjöar och mindre drag.

 

Första hjälpen-kit

Det känns kanske lite otursbådande att packa med sig ett första hjälpen kit när det bara är en liten dagstur i kajak men man vet aldrig när olyckan är framme. Om man paddlar en längre stund och är ovan paddlare kan man lätt få skavsår på händerna och går man i land under sin tur kan allt möjligt hända. Ett kit med vattentäta plåster och förband är aldrig onödigt att packa med sig. 

 

Vattentät ficka för mobiltelefonen

Att ha telefonen med sig på kajakturen kan kännas riskfyllt men misströsta ej! Det finns vattentäta plastfickor speciellt avsedda för smartphones så att du kan klicka genom plasten. Om du bara har med dig telefonen för att fånga en härlig semesterstund eller om du vill vara säker att du kan nå omgivningen vid olycka är det bra att den fungerar även om du skulle råka dratta i vattnet.

Vissa kajaker har en vattentät brunn med plastficka och skruvlock men det är inte säkert att det gäller för den kakaj du hyr. Om du inte vill köpa en specifik vattentät ficka kan det räcka fint med en ziplockpåse eller en vanlig genomskinlig plastpåse som du knyter åt rejält. Testa den gärna innan du åker ut så det inte är hål i den.

 

Powerbank

Jag skulle säga att det är sällan jag har med mig min powerbank till telefonen när jag bara gör en dagstur. Men om du vet med dig att du kommer filma, fota eller använda gpsen mycket kan det vara väl investerad plats att packa ner din powerbank också och låta telefonen ladda under picknickpausen.

 

Picknick / matsäck / snacks

På turer som varar i mer än 2 timmar packar jag alltid med mig matsäck, fika eller snacks. Dels för att kroppen behöver fylla på med energi efter rörelsen men också för att det är trevligt att stiga i land på någon ö mitt ute på vattnet och stoppa i sig lite ostmackor. Underskatta inte en kaffetermos eller lite annan varm dryck när man sätter sig och kopplar av.

Förvara gärna maten längst ner i en av förvaringsbrunnarna. Det är lite svalare där eftersom kajaken ligger under vattenytan.

Tänk på att ha med dig en skräppåse som du kan lägga eventuella sopor i. Plocka undan efter dig där du har varit och om du ser någon annans skräp är det en extra fin handling för vår jord om du tar med dig det också och sorterar eller slänger när du kommer hem.

 

Övriga bra att ha grejor

Karta och kompass är fint att ha med sig på turen om man inte riktigt känner till området. Det finns oftast att låna inplastade sådana där du hyr din kajak så passa på att fråga. Då kan de också hjälpa dig att välja ut en rutt som passar för dagens väderförhållanden.

Regnkläder kan vara skönt att ha på sig även om det inte står någonting om nederbörd i väderleksrapporten. Om det är lite kallare vindar på vattnet kan det snabbt bli kyligt om armarna där det droppar mycket vatten från paddlarna. Om det blåser är det skönt med en jacka som står emot vattendropparna som flyger upp så väl som vinden i sig. Tänk på att det också kan bli blött i sittbrunnen och då är det trevligt med ett par vattentäta byxor.

Bluetoothhögtalare är kanske ingen storhit om det är många som befinner sig på samma plats som dig men om du tänker gå i land på en öde strand eller ö och planerar att stanna ett tag kan det vara härligt att ha med sig. Ladda ner ett avsnitt av din favoritpodd innan du ger dig av, förlora dig i ett sommarprat eller det senaste släppet av din favoritartist.

 

Övriga bra att ha grejor

Har jag missat någonting? Kommentera gärna nedan, och tack för att du läste hela vägen!